Tutoriale Online

Tutoriale Online Invata Online cum se face si cum este corect. Learn Online How Must To Do !

Tutoriale Online Slackware Linux Server

Posted by ascultradio on August 10, 2009

Ce este Linux ?

O adaptare din Linux newbie FAQ de la System & Network Solutions

Linux este un sistem de operare de tip Unix care a fost initial creat de catre Linus Torvalds, ulterior ajutat de programatori din toata lumea. Linux in sine denumeste numai kernelul, existenta sistemului de operare nu ar fi posibila fara uneltele de baza care provin de la proiectul GNU, de unde si numele complet si corect GNU Linux (din comoditate deseori se foloseste doar cuvantul Linux cand se face o referinta la sistemul de operare).

Sistemul este compus din kernel (“inima” sistemului de operare, care gestioneaza memoria, fisierele, procesele, dispozitivele periferice samd), programe utilitare si aplicatii. O distributie de Linux ofera toate aceste componente alaturi de un installer, documentatii si alte facilitati pentru a inlesni instalarea si configurarea.

Linux este un sistem de operare dezvoltat sub licenta GNU (GNU Public License), care prevede ca este distribuit gratuit si ca sursele sunt de asemenea publice.

Licenta GNU mai prevede ca aceasta situatie nu se poate schimba, cu alte cuvinte Linux-ul este si va ramine liber, la dispozitia oricui vrea sa il foloseasca. Trebuie mentionat ca exista firme care produc distributii de Linux si le ofera contra cost. Pretul nu este insa pretul software-ului, ci al altor servicii aditionale, cum ar fi manualele tiparite sau suportul. Majoritatea distributiilor de Linux se pot descarca fara taxe de pe Internet.

Slackware Linux


Slackware linux se numara printre primele distributii de linux. A fost inceput de catre Patrick Volkerding pe la finele anului 1992. Primul contact cu linux-ul l-a avut atunci cind avea nevoie de un interpretor LISP pe care l-a gasit in distributia linux de la Soft Landing Systems (SLS Linux).

Deoarece SLS Linux avea probleme (bug-uri), Patrick a inceput sa le corecteze si practic in acelasi timp, corectind distributia de linux a decis ca noua distributie proaspat corectata sa fie numita Slackware Linux de care sa se ocupe el personal si prietenii sai.

Odata cu trecerea timpului, Patrick, a adaugat un installer usor de utilizat sub forma de meniuri, si totodata a organizat programele sub forma de pachete .tgz care cu utilitarul pkgtool se pot instala, sterge, updata foarte usor. Slackware linux a devenit o distributie puternica in ceea ce priveste securitatea, stabilitatea precum si simplitatea cu care se poate instala, fiind folosit atit pe partea de servere precum si de workstation.


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: